Wereld Bloeddonordag; een interview met Yvonne

14-06-2021

Yvonne is via Balans in februari begonnen als procesoperator begonnen bij Sanquin. Specifiek bij Sanquin Plasma Products. In verband met de wereld bloeddonordag vroegen we Yvonne om wat meer over haar werkzaamheden bij Sanquin, de grootste speler in de bloedvoorziening in Nederland, te vertellen.

Hoe was je start bij Sanquin?

Nou het allemaal super fijn geregeld. Ik ben goed opgevangen binnen het bedrijf. Dan bedoel ik dat ik door de mensen goed ben opgenomen maar ook dat het inwerktraject soepel ging. Mijn eerste week bij Sanquin heb ik training gehad en daarin is alles perfect uitgelegd. Zowel over mijn werkzaamheden als over de veiligheid binnen het bedrijf. En natuurlijk ook over de risico’s.

Kun je vertellen wat je doet bij Sanquin?

Ik ben werkzaam als procesoperator. Dat wil zeggen dat ik me bezig houdt met het bewerken van bloedplasma. Met bewerken bedoel ik dan dat we het plasma filtreren, centrifugeren en chromatograferen. Dat betekent dat we het plasma scheiden zodat we kunnen zien welke stoffen er in zitten. We zorgen ervoor dat het plasma klaar is voor de rest van het productieproces en naderhand maken we ook de apparatuur weer schoon. Dat moet natuurlijk ook worden vastgelegd zodat iedereen kan zien wat er gebeurd is.

Wat vind je het leukste aan het werk?

Pfoe, dat is een goede vraag. Daar heb ik eigenlijk meerdere antwoorden op. Ik heb het namelijk super naar mijn zin, ik heb een fijne werkplek, een leuk team en leuke collega’s. Het werken voor Sanquin geeft wel iets extra’s. Het fijne aan dit werk is dat ik weet dat we bijdragen aan een stukje maatschappelijk belang. Daar merken we binnen de productie echter niet zoveel van.

Geef je zelf ook bloed?

Ik doneer (nog) niet maar ik heb het wel overwogen. Ik twijfel er nog een beetje over of ik het wil gaan doen. Ik zie nu met eigen ogen dat het wel echt hard nodig is. Dat benadrukt voor jezelf wel hoe belangrijk het is.

Terug naar het overzicht